Приходите от тол системата са по-малко от очакваните. Това стана

...
 Приходите от тол системата са по-малко от очакваните. Това стана
Коментари Харесай

Приходите от тол системата - под очакваното

 

Приходите от тол системата са по-малко от предстоящите. Това стана ясно на конференция през днешния ден на министъра на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министър Захари Христов, на която бяха оповестени резултатите от осъществената инспекция. В нея участваха също заместник-министрите Тодор Анастасов и Валентина Върбева, както и новият шеф на Националното тол ръководство инж. Иво Иванов.

Договорът за тол системата сред Агенция „ Пътна инфраструктура “ и „ Капш трафик солюшънс “ ДЗЗД е на стойност към 180 млн. лева За 2019 година са събрани 392 млн. лева от електронни винетки за леки и тежкотоварни коли. Постъпленията от електронни винетки, маршрутни карти и тол заявления за 2020 година са с 600 000 лева по-малко от миналата година. До месец май 2021 година приходите са 205 млн. лева До края на тази година би трябвало да се съберат още 185 млн. лева, с цел да може тол системата да се самоиздържа, осведоми зам.-министър Христов. Пожелателният доход от 1,3 милиарда лева от системата годишно е много надалеч от тези данни, сподели още той.

Изградени са 295 контролни точки или камери. 212 от тях са за коли до 3,5 т. Проверката сподели, че от тях действително действат сред 7 и 30 камери. 117 са контролните точки за транспортни средства над 3,5 тона. От тях действат сред 10 и 30 броя. Причината е, че изпълнителят е трябвало да създаде програмен продукт, който да се самообучава и да обработва всички контролни точки. Той не го прави. Обработват се ръчно и тези камери не действат в цялостния си размер, сподели Захари Христов. Центровете за данни и стационарните контролни точки са на приблизителна стойност 100 млн. лева, само че нямат застраховка, добави той.

Регионалният заместник-министър заяви още, че за една година са насъбрани 200 хиляди необработени нарушавания, които са в подобен размер 70 млн. лева

При добра организация, фишовете за тези нарушавания ще бъдат разпратени в границите на 5-6 месеца, сподели шефът на Националното тол ръководство Иво Иванов.

Няма връзка сред Агенция „ Пътна инфраструктура “ и националните снабдители на услуги. Плащанията са минавали безотговорно. Милиони са загубите, съобщи зам.-министър Христов. Той даде образец с двойните заплащания за винетки поради сбъркани данни и изясни, че макар че АПИ възвръщат средствата на жителите за сбърканите винетки, националните снабдители на услуги фактурират комисионна и за двете заплащания в цялостния размер от 7%.

Заместник-министър Анастасов разяснява, че две трети от приходите при винетната система са били от леки коли, а единствено една трета – от тежкотоварни, които унищожават пътищата повече. Смисълът на тол системата е да генерира доходи, които да разрешат поддръжката на републиканската пътна мрежа в естествен тип. В момента този, който унищожава най-вече, не заплаща, означи той. Ситуацията би трябвало да бъде прегледана, разисквана и този недостатък да се поправя, акцентира заместник-министърът.

Имаме задача бързо да създадем разбор на обстановката. След това ще може да се вземе съответно решение. Вероятно ще бъде извършена и среща с сектора, добави зам.-министър Христов.

Идеята е да подобрим системата, само че първо би трябвало да се „ направи диагноза “. Имаме още елементи за изследване. Целта е да проработи и да събира средства за пътната инфраструктура, сподели министър Комитова. Тя подсети, че по възлагане на Народното събрание от декември м. година Сметната палата също прави инспекция на работата на тол системата, която обаче не е завършила.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР